De Waterroos: praktijk voor natuurgeneeskunde

Autisme PDD-NOS en Asperger 

Inleiding Autisme, PDD-NOS en Asperger

Elk mens dat de diagnose Autisme, PDD-NOS of Asperger heeft gekregen is uniek. Samen wordt het ook wel autismespectrumstoornissen of ass genoemd.

Niemand heeft precies hetzelfde ziektebeeld. Wel hebben zij een aantal overlappende gedragskenmerken die binnen de waaier van ASS vallen. Iemand met de diagnose ASS heeft beperkingen op drie gebieden. Dat zijn: 

  • gebrekkige sociale interactie;
  • tekort in de woordelijke en niet-woordelijke communicatie;
  • beperkte zich herhalende stereotype gedragingen, activiteiten en interesses.

Opvallend hierbij is dat iemand die als kleuter de diagnose autisme kreeg, in zijn pubertijd de diagnose PDD-NOS kan krijgen.

Autisme grijpt diep in het leven in. Het beïnvloedt alle terreinen van het leven zoals leren en werken, relaties, geestelijke gezondheid, zelfredzaamheid en levensvragen.

Hoe voelt het om ASS te hebben?

Om een indruk te krijgen hoe het voelt om Autisme, PDD-NOS of Asperger te hebben kun je met je fantasie of in werkelijkheid het onderstaande tot leven brengen.

1. Nagebootste ervaring

Vraag een bekende om een boodschappenlijst samen te stellen voor zijn dagelijkse boodschappen. Er worden daarop geen nadere aanduidingen vermeld zoals het merk of de smaak. Drink vervolgens alcohol. Stop daar direct mee op het moment dat je het in je hoofd en benen gaat voelen. Zet vervolgens een koptelefoon op met stevige muziek en laat die op, tot het moment dat je de boodschappen aflevert bij de bekende. Loop naar een supermarkt waar je nooit eerder bent geweest. Loop het boodschappenlijstje af. Lever vervolgens de boodschappen af bij de bekende. 

2. Gevoelens

Hoe kijk je op deze ervaring terug? 

  • Hoe voelt het als je boodschappen niet kunt vinden?
  • Hoe heb je een keuze gemaakt voor de producten op de boodschappenlijst?
  • Hoe voelt het als je andere klanten moet vragen om je te helpen?
  • Hoe voelt het om de hele tijd stevige muziek te horen?
  • De meegebrachte boodschappen riepen een reactie op bij de bekende. Welke reacties riepen diens reacties vervolgens bij jou op?
  • Hoe voel je je na afloop? Kwaad, verdrietig, machteloos, tekorschietend.

Verklaring 

De oorzaak van Autisnem, PDD-NOS en Asperger is nog niet gevonden. Hieronder wordt een theorie, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, gegeven om het gebrek in de sociale interactie en in de woordelijk en niet-woordelijke communicatie mogelijk te verklaren. Het is een verklaring voor slechts een deel van de gedragskenmerken bij ASS.

Mensen met Autisme PDD-NOS of Asperger hebben moeite met sociaal contact. Vermoedt wordt dat ze niet de vaardigheid hebben om zich in te leven in een situatie en in gevoelens van anderen. 

Uit wetenschappelijk onderzoek van Magnée blijkt echter dat mensen met ASS relatief goed scoren op inlevingsvermogen. Wel hebben ze bijvoorbeeld moeite om tijdens een gesprek meerdere aspecten zoals stem en gezichtsuitdrukking tegelijkertijd in de gaten te houden, zeker als er sprake is van achtergrondgeluiden. Onbewust blijken ze zelfs sterker te reageren op zowel bange als blije gezichten. Daarmee blijken ze dus extra gevoelig te zijn voor emoties. Toch leidt die hogere gevoeligheid voor emoties van anderen er niet toe dat ze automatisch ook een beter inlevingsvermogen hebben.  

Er lijkt dus sprake te zijn van een storing in de informatieverwerking.

1. Autisme paradox: wel gevoelig maar geen inlevingsvermogen

De oorzaak van Autisme, PDD-NOS en Asperger is nog niet gevonden.

Kan het daarom zo zijn dat de personen met ASS onbewust zo overdonderd zijn door bijvoorbeeld iemands verdriet dat ze dichtslaan en daardoor niet op het idee komen om een arm om iemand heen te slaan?
Is er daarbij sprake van een foutje in het brein tussen de eerste reactie op een emotionele situatie en het gevolg geven daaraan?

Inlevingsvermogen is blijkbaar geen eigenschap maar een proces (in de hersenen) dat op een bepaalde manier doorlopen dient te worden. Onbewuste gevoeligheid is de eerste stap, empathisch gedrag de laatste.

Dit leidt tot de "autisme paradox: "wel gevoelig maar geen inlevingsvermogen".
De "autisme paradox" ontleen ik aan het wetenschappelijk artikel van A. ten Broeke daarover. 

De stelling: "wel gevoelig zijn maar toch geen inlevingsvermogen hebben" wordt ook onderschreven door de ervaringsdeskundige Boogaard. Deze ervaringsdeskundige omschrijft mensen met een ASS diagnose als: "het zijn begaafde en gevoelige mensen met een afstemmingsprobleem."

Autisme, PDD-NOS, Asperger en energetische therapie

Autismespectrumstoornissen zijn nog niet te genezen. Energetische therapie kan voor jou wel een positieve bijdrage leveren in het leren omgaan met de daaruit voortvloeiende beperkingen.
Uitgangspunt bij energetische therapie is je gevoeligheid. Je wordt daarom niet primair gezien als iemand met een ziekte of met een stoornis die ziekelijk gedrag laat zien. De insteek bij energetische therapie is je andere manier van "zijn".

Het doel van de behandeling is dat je met je andere manier van "zijn" leert omgaan door je handvatten aan te reiken waardoor je met je andere manier van "zijn" vrede krijgt.
Bij bijvoorbeeld woede uitbarstingen die het gevolg zijn van overprikkeling kan de behandeling uit het volgende bestaan.
Er is sprake van een "energetisch drainage" probleem. De energie moet ergens naar toe maar de afvoer is verstopt, dus het gaat overlopen. De energetisch therapeut maakt daarvoor een afvoer.

De Waterroos: voor een ander perspectief op gezondheid bij autisme, pdd-nos en asperger.

 

Relativerende zienswijze  

Mensen met autisme, PDD-NOS of Asperger zijn fundamenteel anders in alle culturen. Hoe daarmee wordt omgegaan verschilt per cultuur.
In de huidige westere cultuur leidt dat "anders zijn" tot een diagnose.
De schilder Picasso had echter grote problemen met het leren lezen, schrijven en rekenen. Einsteins taalontwikkeling was langzaam en hij dacht in beelden bij lastige natuurkundige problemen.
Is de grens tussen een bepaalde diagnose en het hebben van een (grote) gave misschien (flinter) 
dun? Is zij misschien afhankelijk van hoe de omgeving tegenover het "anders zijn" staat?          

1. Advies ouders                                                                                                              
Aan ouders van kinderen met autisme, PDD-NOS en Asperger wil ik daarom vooral het volgende adviseren:
Volg je gevoel en kies voor die complementaire therapie voor je kind die het beste aansluit bij diens (vorm van) autisme, PDD-NOS of Asperger. Jij kent jouw kind immers het beste.  

Neem de autismeparadox als uitgangspunt bij je autisme, PDD-NOS en Asperger Maak vandaag nog een gratis kennismakingsafspraak. Bel mij: 06-13181427.

 

 

 
 

 

 

  

De Waterroos: Voor een gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut, energetisch therapeut, magnetiseur, paranormaal therapeut, healer in Gooi en Eemland, autisme PDD-NOS, Asperger

De Waterroos voor energetische therapie:
06-13181427